Baas over eigen gebruik

Het gebruik van alcohol en verdovende middelen/drugs is overal. En vaak is het lastig om ‘nee’ te zeggen omdat je vrienden het ook doen. Of vind je het moeilijk om te stoppen met gebruiken en weet je niet goed hoe. Ervaar je problemen die je helemaal niet wil. Misschien noemen mensen je wel verslaafd. Maar wat is dat eigenlijk?

Bij Zorggroep de Stellingwerven vinden we het belangrijk dat alles bespreekbaar is dus ook je middelengebruik. En dat doen we zonder oordeel. Onze behandelmethode ‘Baas over eigen gebruik’ is de manier om je hierbij te helpen.

Wat is ‘Baas over eigen gebruik’?

In een veilige omgeving en met een kleine groep mensen heb je wekelijks een bijeenkomst. Er is veel aandacht voor de veilige sfeer zodat jij je op je gemak voelt. Er zijn twee trainers bij aanwezig en ook onze gedragswetenschapper is betrokken. Individuele sessies behoren ook tot de mogelijkheden.

Wij helpen jou bij het herkennen van de voor- en nadelen van het middelengebruik. Hierbij vinden wij het belangrijk dat je zelf de regie hebt. Jij bepaalt wat je wel en niet wil. Om hier een keuze in te maken is het belangrijk dat je goed weet wat de positieve en negatieve kant is van middelengebruik. En dat je gaat ervaren wat het je oplevert als je anders met je middelengebruik omgaat. We gaan op zoek naar je motivatie. Wat wil je echt?

Het doel is niet om je te laten stoppen maar dat je de ‘baas wordt over je eigen gebruik’.

Medewerkers van Zorggroep de Stellingwerven als grondleggers van “Baas over eigen gebruik”:

Klaartje, medewerker bij Zorggroep de Stellingwerven én een van de grondleggers van Baas over eigen gebruik: “Het hoort bij deze tijd dat veel mensen gaan experimenteren met drugs. Voor mensen met een verstandelijke beperking heeft experimenteren en uitproberen meer risico. Ze hebben vaak weinig zelfvertrouwen en slechte impulsbeheersing. Zij proberen ergens aansluiting te vinden en willen ergens bij horen.

Vaak hebben ze oprecht het idee dat ze hun gebruik onder controle hebben. En geeft het vooruitzicht van stoppen met middelengebruik een gevoel van positieve dingen opgeven zoals vrienden en momenten van ontspanning.

Reguliere behandelvormen sluiten vaak niet goed aan bij mensen met een verstandelijke beperking. Daarom zijn we ‘Baas over eigen gebruik’ gaan ontwikkelen. Dit hebben we gedaan samen met een groepje cliënten en ervaringsdeskundigen. Wij geloven oprecht in deze behandelvorm en zien mooie resultaten.

Het enige wat nodig is om te starten met de behandeling is een opening en een beetje vertrouwen. In theorie is niks te gek, zolang het maar veilig is.

Wij hebben veel kennis van verslaving maar het meest leren we van onze cliënten. Zij weten zelf het beste wat werkt en van hieruit werken we toe naar ‘Het Gouden Plan’.

Het Gouden Plan is een tool die zowel individueel als in groepsverband wordt ingezet en beschrijft onder andere redenen om minder of niet meer te gebruiken, hoe om te gaan met moeilijke situaties, welke alternatieven er zijn en wie kan je bellen voor hulp.

Onze insteek is niet om mensen te ‘genezen’, maar om ze met een stevig Gouden Plan de deur uit te laten gaan en waarbij de client vanuit eigen motivatie en met eigen regie om kan gaan met middelengebruik.”

"Wij vinden het belangrijk dat alles bespreekbaar is, dus ook je middelengebruik. En dat doen we zonder oordeel."

Wil je meer weten?

In de video hieronder leggen Klaartje (behandelaar) en Henk (deelnemer) je graag meer uit over Baas over eigen gebruik.

Denk je dat Baas over eigen gebruik een behandeling is die bij jouw behoeften aansluit? Neem vrijblijvend contact met ons op of bekijk de folder voor meer informatie. We helpen je graag verder!

Bel 0561 475 535 of vul het contactformulier in.

“Met Baas over eigen gebruik krijg je meer inzicht in jouw gebruik. Hierdoor kun je er makkelijker over praten én krijg je er meer grip op.”

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw