We noemen de cliënt van dit praktijkvoorbeeld voor het gemak Piet. Piet kreeg problemen op zijn werk en wist even niet hoe hij hiermee moest omgaan. Dit is zijn verhaal:
Piet woont samen met zijn vrouw in een rijtjeshuis. Samen hebben ze twee kinderen. Piet heeft de diagnose ADHD (Alle Dagen Heel Druk). In zijn dagelijks leven werkt hij bij een distributiebedrijf. Een belangrijke taak die hij daar heeft is het verzamelen van spullen die hij op orders binnenkrijgt. Best wel een verantwoordelijk werkje, vindt Piet.
Op een gegeven moment merkt Piet dat hij te veel taken krijgt. En die taken komen ook nog eens allemaal tegelijk. Hij wordt hier letterlijk en figuurlijk druk van in zijn hoofd. Piet wil zijn werk perfect doen, maar dat lukt zo niet meer. Hij begint steeds meer fouten te maken en spullen te vergeten.
Zijn chef wil Piet uitleggen dat het niet zo goed gaat met zijn werk. Maar al na twee zinnen barst Piet uit in kwaadheid. Hij begint te schelden, dreigt met spullen te gooien en verwenst de afdelingsbaas naar andere planeten. Piet schreeuwt dat hij altijd zijn best doet en dat er alleen met hem wordt gesproken als er eens iets niet goed gaat. Het is ook altijd Piet zijn schuld. Piet loopt bij het gesprek vandaan – “Bekijk het maar hier!” – en gaat naar huis.
Ook thuis blijft Piet boos en zijn vrouw en kinderen begrijpen dat eerst niet. Na een gesprek met zijn vrouw besluiten ze samen dat het goed is om eens met hun dokter te praten. Deze adviseert Piet psychomotorische therapie te volgen bij Zorggroep de Stellingwerven.
Tijdens de intake geeft Piet aan dat hij samen met de therapeut wil werken aan zijn boosheid. “Ik wil leren minder snel boos te reageren als het me te veel wordt en dit op een normale manier aan kunnen geven.”
Tijdens spelactiviteiten van de psychomotorische therapie merkt Piet al gauw welke signalen zijn lichaam geeft als taken hem te veel worden of niet lukken. Hij voelt de spanning in zijn lichaam (versnelde hartslag, gespannen spieren) en herkent deze als dezelfde soort spanning wanneer het op zijn werk misgaat en hij boos wordt.
Hij leert zich te ontspannen door ademhalingstechnieken toe te passen. Ook leert Piet hoe hij aan moet geven dat het druk wordt in zijn hoofd en dat hij spanning in zijn lichaam voelt. Hierdoor voelt Piet meteen daarna rust in zijn lichaam en hoofd. En kan hij vanuit deze rust voortaan veel beter aangeven wat hem dwars zit.
Piet is nu bijna klaar met zijn behandeling. Hij voelt zich veel rustiger nu hij weet wat hij kan doen als het te druk voor hem wordt. Ook thuis merken ze dit. Bij thuiskomst is Piet niet meer boos. Op zijn werk heeft hij het nu zo geregeld dat hij om de week een gesprekje heeft met zijn werkbegeleider. Als Piet voortaan deze positieve verandering blijft toepassen, zal het een stuk beter gaan!