Psychomotorische therapie

Heb je wel eens last van conflicten met anderen, geen controle over je emoties, faalangst of depressieve gevoelens? Grote kans dat jij baat hebt bij psychomotorische therapie.

Het doel van psychomotorische therapie is altijd dat je je gedrag leert te begrijpen. Én in positieve zin leert te veranderen. Dit inzicht krijgen we boven tafel met lichamelijke activiteiten en bewegen. Met als resultaat dat je klachten veel minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Werken aan persoonlijke ontwikkeling

Eigenlijk is psychomotorische therapie een hele fijne manier om te werken aan je persoonlijke groei en ontwikkeling. Wat dat betreft kunnen we het iedereen aanraden! Bij psychomotorische therapie ga jij hoe dan ook samen met de psychomotorisch therapeut aan de slag met het uitvoeren van lichamelijke activiteiten, oefeningen en opdrachten.

Zo leer je bijvoorbeeld beter je lichamelijke spanningen en lichaamshouding te (her)kennen. Ook zal je ontdekken waar je gevoel vandaan komt in bepaalde situaties. En hoe je daar dan het beste mee om kunt gaan. Klinkt dit nog steeds goed? Mooi, op naar een praktijkvoorbeeld dan!

Praktijkvoorbeeld

We noemen de cliënt van dit praktijkvoorbeeld voor het gemak Piet. Piet kreeg problemen op zijn werk en wist even niet hoe hij hiermee moest omgaan. Dit is zijn verhaal:

Piet woont samen met zijn vrouw in een rijtjeshuis. Samen hebben ze twee kinderen. Piet heeft de diagnose ADHD (Alle Dagen Heel Druk). In zijn dagelijks leven werkt hij bij een distributiebedrijf. Een belangrijke taak die hij daar heeft is het verzamelen van spullen die hij op orders binnenkrijgt. Best wel een verantwoordelijk werkje, vindt Piet.

Op een gegeven moment merkt Piet dat hij te veel taken krijgt. En die taken komen ook nog eens allemaal tegelijk. Hij wordt hier letterlijk en figuurlijk druk van in zijn hoofd. Piet wil zijn werk perfect doen, maar dat lukt zo niet meer. Hij begint steeds meer fouten te maken en spullen te vergeten.

Zijn chef wil Piet uitleggen dat het niet zo goed gaat met zijn werk. Maar al na twee zinnen barst Piet uit in kwaadheid. Hij begint te schelden, dreigt met spullen te gooien en verwenst de afdelingsbaas naar andere planeten. Piet schreeuwt dat hij altijd zijn best doet en dat er alleen met hem wordt gesproken als er eens iets niet goed gaat. Het is ook altijd Piet zijn schuld. Piet loopt bij het gesprek vandaan – “Bekijk het maar hier!” – en gaat naar huis.

Ook thuis blijft Piet boos en zijn vrouw en kinderen begrijpen dat eerst niet. Na een gesprek met zijn vrouw besluiten ze samen dat het goed is om eens met hun dokter te praten. Deze adviseert Piet psychomotorische therapie te volgen bij Zorggroep de Stellingwerven.

Tijdens de intake geeft Piet aan dat hij samen met de therapeut wil werken aan zijn boosheid. “Ik wil leren minder snel boos te reageren als het me te veel wordt en dit op een normale manier aan kunnen geven.

Tijdens spelactiviteiten van de psychomotorische therapie merkt Piet al gauw welke signalen zijn lichaam geeft als taken hem te veel worden of niet lukken. Hij voelt de spanning in zijn lichaam (versnelde hartslag, gespannen spieren) en herkent deze als dezelfde soort spanning wanneer het op zijn werk misgaat en hij boos wordt.

Hij leert zich te ontspannen door ademhalingstechnieken toe te passen. Ook leert Piet hoe hij aan moet geven dat het druk wordt in zijn hoofd en dat hij spanning in zijn lichaam voelt. Hierdoor voelt Piet meteen daarna rust in zijn lichaam en hoofd. En kan hij vanuit deze rust voortaan veel beter aangeven wat hem dwars zit.

Piet is nu bijna klaar met zijn behandeling. Hij voelt zich veel rustiger nu hij weet wat hij kan doen als het te druk voor hem wordt. Ook thuis merken ze dit. Bij thuiskomst is Piet niet meer boos. Op zijn werk heeft hij het nu zo geregeld dat hij om de week een gesprekje heeft met zijn werkbegeleider. Als Piet voortaan deze positieve verandering blijft toepassen, zal het een stuk beter gaan!

"Je leert jezelf veel beter kennen. Hierdoor zit ik nu goed in mijn vel!"

Waarom zou jij kiezen voor psychomotorische therapie?

Er zijn momenten in het leven dat het niet gaat zoals je wilt. Je hebt misschien met tegenslagen te maken op school, thuis, of – net als in het bovengenoemde voorbeeld van Piet – op je werk. Je zit niet lekker in je vel en hebt het gevoel dat je faalt. Dit kan een negatieve uitwerking hebben op je zelfbeeld en zelfvertrouwen. En het kan ervoor zorgen dat je negatieve emoties de overhand krijgen.

Psychomotorische therapie kan je dan verder helpen. In dit overzichtje zie wat PMT allemaal kan opleveren.

Met psychomotorische therapie van…

chaos in je hoofd naar overzicht krijgen en houden
onveiligheid naar een gevoel van veiligheid
onbalans naar veel meer balans
spanning naar een ontspannen gevoel
falen en faalangst naar succes hebben
onzeker naar je zeker voelen

Voor wie?

Zorggroep de Stellingwerven biedt psychomotorische therapie aan (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking en met een psychiatrische problematiek én aan kinderen. PMT kan helpen om jou op een andere manier naar het probleem en naar jezelf te laten kijken. Met bewegingsgerichte activiteiten helpen we jou bewust te worden van je eigen gedrag. En dagen we je uit te experimenteren met nieuw gedrag. We lossen dus niet het probleem op, maar we leren jou vanuit een nieuw perspectief naar de situatie te kijken. Hierdoor hoeft wat eerst een probleem leek geen belemmerende factor meer voor je te zijn.

Waar kan ik psychomotorische therapie volgen?

We geven psychomotorische therapie in principe in Noordwolde, maar we kunnen ook uitwijken naar een andere plek. Wil je dat we bij je thuiskomen, op je werk of op je school? Geen probleem, we bespreken graag alle opties met je tijdens de intake.

Wil je meer weten?

In de video hieronder legt Jakko (Psychomotorisch therapeut) je graag meer uit over PMT.

Heb je vragen, wil je meer weten?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!
Bel 0561 475 535 of stuur een mailtje.

“Dat ik mijn zelfvertrouwen zo snel weer terug zou krijgen, dat had ik nooit verwacht”

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw