Wij staan voor jullie klaar als het gaat om de volgende onderwerpen:
- Opvoedingsondersteuning
- Video-hometraining (VHT)
- Behandelingen
- KIEScoach
- Maatjesproject
- Omgangsregelingen
Ons team Jeugd & gezin is er voor ouders en jeugd van 0 tot 18 jaar – of als er een Wlz-indicatie is: tot 23 jaar – die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. En dat steuntje biedt ons team op verschillende gebieden. We stellen ons team Jeugd & gezin dan ook telkens samen op basis van de hulpvraag. Mocht je na het lezen van deze pagina vragen hebben: aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor jullie!
Wij staan voor jullie klaar als het gaat om de volgende onderwerpen:
Als het gaat om opvoedingsondersteuning brengen we meestal eerst het netwerk in kaart: welke bekenden, familie of vrienden kunnen het gezin helpen? Ook brengen we samen met de ouders de hulpvragen in beeld. Op deze manier kunnen we meteen een goede start maken.
Waar we jullie mee kunnen ondersteunen hangt natuurlijk af van jullie (hulp)vraag. Het doel van opvoedingsondersteuning van de ouders is een positieve ontwikkeling van kinderen te optimaliseren. Dit kunnen we bereiken door jullie te helpen de ouderlijke opvoedingsvaardigheden te verbeteren, een positief opvoedklimaat te bevorderen en het sociale netwerk rondom jullie gezin te activeren.
Opvoedingsondersteuning is nu eenmaal een breed begrip. Zo kan het bijvoorbeeld ook gaan om voeding, financiën of spanningen binnen een gezin. Als ouders houden jullie hoe dan ook altijd de regie over de eigen zorg, maar ons team denkt graag mee
Opvoedingsondersteuning is dus een toegankelijke manier om gezinnen en jeugd verder te helpen als het gaat om zogenaamde niet-systematische hulpvragen. Samen werken we aan doelen die het gezin samen met ons of bijvoorbeeld de gemeente heeft gemaakt. Als er binnen het gezin sprake is van meervoudige en wat ingewikkelder problematiek, is intensieve ambulante gezinsbehandeling (IAG) een betere optie. Binnen Zorggroep de Stellingwerven bieden onze zorgcoördinatoren en ambulant begeleiders de opvoedingsondersteuning.
Video-hometraining (VHT) zetten we in wanneer je als ouder de communicatie met je kinderen beter wilt begrijpen. We gaan dan bij je thuis video-opnamen maken van de dagelijkse omgang. Daarna prikken we een datum waarop we samen de videobeelden gaan bekijken en analyseren. Want vaak is het zo dat als je jullie interactie en communicatie van een afstandje bekijkt – dus door de ogen van een camera – je hele andere dingen opvallen. En daar kun je ontzettend veel van leren.
Het gaat steeds om opnames van maximaal 5 tot 10 minuten. Uit deze opnames evalueren we fragmenten van een halve minuut tot een minuut. Per fragment kijken we naar de interactie tussen jou (of jullie!) als ouder(s) en de kinderen. Begrijp je bijvoorbeeld de contact-initiatieven van je kinderen? En wat kun je hiervan leren en toepassen op het moment dat er (weer) een conflict of een lastige situatie ontstaat? De focus ligt in alle gevallen op de onderlinge positieve communicatie in jullie gezin.
Video-hometraining zetten we zowel in bij lichte hulpvragen als bij langdurige en complexe problemen. VHT kan bijvoorbeeld onderdeel zijn van opvoedingsondersteuning of een andere vorm van behandeling. Ook voor kinderen en ouders met een verstandelijke beperking – en ook als zowel het kind als ouder licht verstandelijk beperkt zijn – kan VHT mooie inzichten bieden. De duur van de video-hometraining varieert – afhankelijk van de zorgvraag en doelgroep – van enkele maanden tot ruim een jaar.
We vertellen je graag meer over video-hometraining. Dus neem gerust contact op als je vragen hebt of van deze dienst gebruik wilt maken.
De behandelingen die Zorggroep de Stellingwerven biedt behoren ook tot het totaalpakket van het team Jeugd & gezin:
Een scheiding zet vrijwel altijd de wereld van het kind op zijn kop. Onze KIES coach is er voor kinderen die wat extra zorg een aandacht nodig hebben bij het verwerken ervan. KIES staat trouwens voor Kinderen In Een Scheiding.
Tijdens een coachsessie kijken we samen met het kind welke wensen en behoeften er zijn. Tijdens een spel, knutselen of tekenen besteden we aandacht aan alles wat een kind zelf kwijt wil. Wat we met elkaar bespreken blijft tussen ons. Alleen wanneer een kind zelf iets met de ouder(s) wil bespreken – alleen of samen met onze coach – gaan we met hen praten. Én – uiteraard – als er dringende redenen zijn.
Het maakt niet uit of de scheiding kort of langer geleden is. Kinderen die behoefte hebben om hun gevoelens en gedachten over de scheiding met een onafhankelijk vertrouwenspersoon te delen zijn – na toestemming van beide ouders – welkom.
Ons team Jeugd & gezin biedt ook zogenaamde maatjesprojecten. Onze medewerkers zijn dan tijdelijk een maatje: een luisterend oor én een ‘persoonlijk adviseur’ van kinderen. Zo kunnen we de jeugd bijvoorbeeld helpen met het contact maken met andere kinderen. Het maatje gaat dan bijvoorbeeld een keertje mee naar het schoolplein waar andere kindjes spelen. Een ander voorbeeld is samen naar een winkel gaan: hoe kun je iets kopen en afrekenen? Ook dient het maatje als vertrouwenspersoon. Bijvoorbeeld als het thuis even niet leuk of goed is.
We bieden ook ondersteuning bij de manier waarop er contact is tussen kinderen en hun ouders. Deze ondersteuning tijdens de omgang stemmen we af op jullie situatie en wensen. Zo kunnen we heel intensief aanwezig zijn door ouders te ondersteunen bij de interactie met het kind, maar we kunnen ook op afstand de omgang volgen. Neem gerust contact met ons op als je hier meer over wilt weten.
Heb je vragen, wil je meer weten?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!
Bel 0561 475 535 of stuur een mailtje.