Voel je goed

Samen bewuster en actiever omgaan met gezondheid

Een aantal jaar geleden waren de teams op de woonlocaties op zoek naar manieren om de bewoners gezonder te laten leven en eenzaamheid tegen te gaan. Als gevolg hiervan werd het interne project ‘Voel je goed’ gelanceerd waarbij je tools krijgt voor een gezondere leefstijl. Met dit project wordt meer bewustwording gecreëerd voor de volgende drie aandachtsgebieden:

  • Voeding: iedereen heeft toegang tot gezond eten
  • Bewegen: inspanning en ontspanning
  • Vrije tijd: niemand is eenzaam

Binnen Voel je goed is aandacht voor gezond eten, is er aandacht voor sport en beweging en worden er diverse, vaak laagdrempelige, activiteiten georganiseerd. Denk hierbij aan een kookgroep voor ambulante cliënten, samen deelnemen aan een hardloopwedstrijd of spelletjesavonden. Dit wordt onder andere georganiseerd door input vanuit de cliënten, maar ook in samenwerking met lokale initiatieven en de cliëntenraad.

“Goed in je vel zitten is voor iedereen belangrijk. Voeding, beweging en een zinvolle invulling hebben van je vrije tijd dragen hieraan bij.”

Waarom is Voel je goed belangrijk?

Remco is persoonlijk begeleider op locatie De Leilinde en heeft als specialisatie leefstijl & gezondheid. Hij vertelt vanuit zijn rol als projectleider van Voel je goed graag meer over dit project.

“Vanaf het ontstaan van Voel je goed zijn we gaan werken aan bewuster en actiever omgaan met gezondheid. Onze methodiek heeft als basis Positieve Gezondheid, dit is een bredere kijk op gezondheid. Positieve Gezondheid kijkt namelijk naar de mens, hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt. Door samen met cliënten in kaart te brengen wat voor hen écht belangrijk is, kun je samen werken aan een betekenisvol leven.

Goed in je vel zitten is voor iedereen belangrijk. Voeding, beweging en een zinvolle invulling hebben van je vrije tijd dragen hieraan bij. Maar niet iedereen weet hoe ze dit in hun leven kunnen toepassen, vooral mensen met een beperking. Als zorginstelling hebben we daarom een extra verantwoordelijkheid om hier aandacht aan te besteden. Om ervoor te zorgen dat de hele organisatie betrokken is bij Voel je goed, is op elke locatie en in elk team een aandachtsfunctionaris Voel je goed aangesteld met als doel de teams betrokken te maken én te houden.”

Hoe ziet Voel je goed eruit?

“De invulling van het project Voel je goed zit ook in kleine dingen. Een voorbeeld hiervan is niet alleen koekjes aanbieden bij de koffie, maar ook fruit. Of alleen in het weekend koekjes aanbieden. Maar ook op andere manieren is Voel je goed aanwezig: zo worden er het hele jaar door activiteiten georganiseerd, van terugkerende activiteiten op woonlocaties tot deelname aan evenementen zoals Mud Masters Obstacle Run. Een bijzondere ervaring waarbij zowel cliënten als collega’s deelnamen.

Ook aan ambulante cliënten wordt gedacht, zo worden er diverse activiteiten georganiseerd en is er een tweewekelijkse kookgroep. De kookgroep is echt fantastisch – in een ongedwongen sfeer wordt lekker gekookt en gegeten en is er ruimte om nieuwe mensen te ontmoeten. De deelnemers maken nu zelfs plannen om samen iets te ondernemen. Daar ben ik echt trots op! Het doel is hiermee meer dan bereikt.

Daarnaast doen we vanuit Voel je goed actief mee aan het project Leefstijl van Byzondr. Byzondr is een collectief maar ook verbindende factor tussen verschillende gehandicaptenzorgorganisaties in Friesland. Als leefstijlambassadeurs binnen het project Leefstijl werken we gezamenlijk aan vitaliteit en leefstijl van cliënten én medewerkers.”

Wat zijn de wensen voor de toekomst?

“Als ik kijk naar de wensen voor de toekomst zou ik graag nog meer gebruik willen maken van – en samen willen werken met – lokale voorzieningen. Er is zoveel aanbod in de regio wat wij vervolgens vanuit Voel je goed in kaart brengen zodat cliënten en begeleiders kunnen zien wat er allemaal voor activiteiten in de buurt georganiseerd worden. Vaak is een klein zetje genoeg om cliënten in beweging te krijgen.

Letterlijk op de hoek van het Steunpunt van De Leilinde, waar ik zelf werk als persoonlijk begeleider, worden regelmatig darttoernooien georganiseerd. Met een aantal cliënten zijn we daar gaan kijken met de intentie om eventueel deel te nemen. Het bleek te druk te zijn en te veel prikkels voor de cliënten. Nu gaan we onderzoeken of we daar zelf een laagdrempelig darttoernooi kunnen organiseren. Hier worden de cliënten heel enthousiast van!

Ook willen we nog meer aandacht voor onze collega’s, want ook voor hen is gezondheid belangrijk. Zo zou het mooi zijn als leefstijl meer onderdeel gaat uitmaken van de praktische werkbegeleiding, bijvoorbeeld als vast gespreksonderwerp in afspraken met je leidinggevende. Als je vol energie naar je werk gaat en het goede voorbeeld geeft, heeft dit een positief effect op cliënten. En natuurlijk op jezelf én je omgeving!”

Heb je vragen of wil je meer weten?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!
Bel 0561 475 535 of stuur een mail.

“Ook voor collega's is gezondheid belangrijk. Als je vol energie naar je werk gaat en het goede voorbeeld geeft, heeft dit een positief effect op cliënten.”

Zorggroep de Stellingwerven biedt de volgende behandelingen

Psychomotorische therapie

Baas over eigen gebruik

Psycho-educatie

Intensieve ambulante gezinsbehandeling

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw